پشت‌پرده مخالفت کانون‌های وکلا با اجرای آیین‌نامه سال ۸۸

به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری تسنیم؛ طی هفته‌های گذشته که دیوان عدالت اداری طی حکمی، آیین‌نامه اجرایی قانون استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب سال 88 را لازم‌الاجرا دانسته و سخنگوی قوه‌قضائیه نیز در نشست خبری اخیر خود بر لازم‌الاجرا بودن این آیین‌نامه تاکید کرده، مدیران کانون وکلا زمین را به آسمان دوختند که استقلال نهاد وکالت در خطر است!! اما کسانی که این مسئله را تا به امروز به‌صورت دقیق دنبال کرده‌اند، به روشنی می‌دانند که اصل ماجرا چیز دیگری است!

ماجرا از این قرار است که در سال 1333، لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری به تصویب مجلس شورای ملی وقت می‌رسد و یک سال پس از تصویب، آئین‌نامه اجرایی قانون در 89 ماده توسط وزارت دادگستری تدوین، تصویب و ابلاغ شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تأسیس قوه‌ قضائیه، همه اختیارات وزارت دادگستری به رئیس دستگاه قضا محول شد تا اینکه مرحوم آیت‌الله شاهرودی در سال 88 بنا به اختیاراتی که داشت، آئین‌نامه اجرایی قانون استقلال کانون وکلای دادگستری را اصلاح و برای اجرا ابلاغ کرد و حتی در روزنامه رسمی نیز منتشر شد.

آیین‌نامه اصلاحی تغییرات مهمی را در ساختار کانون وکلا ایجاد کرده بود که از آن جمله می‌توان به صدور پروانه وکالت توسط معاون اول قوه قضائیه یا نماینده رسمی قوه‌قضائیه، برگزاری دو مرحله‌ای آزمون وکالت، ممنوعیت اخذ هرگونه وجه یا امتیاز از وکلاء جهت تغییر شهر توسط کانون‌ها و … اشاره کرد.

پس از ابلاغ آیین‌نامه مزبور، اعتراض‌ها و واکنش‌های روسای کانون‌های وکلا  به آن بالا گرفت و در نهایت نیز با فشارهای وارده، مرحوم آیت‌الله شاهرودی رئیس وقت قوه‌ قضائیه در سال 88، اجرای آیین‌نامه مزبور را به طور موقت متوقف کرد؛ پس از ریاست آیت‌الله صادق آملی لاریجانی در قوه‌ قضائیه نیز، با دستور وی اجرای آیین نامه اصلاحی مصوب 1388 به طور موقت متوقف شد.

تعلیق دو ساله آیین‌نامه اجرایی مصوب سال 88 توسط آیت‌الله آملی لاریجانی، باعث فراموشی جامعه حقوقی شد تا اینکه در پی شکایت یکی از حقوقدانان در دیوان عدالت اداری، به موجب دادنامه قطعی صادره از معاونت قضایی دیوان، لازم‌الاجرا بودن آیین‌نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری اصلاحی مصوب سال 88 اعلام شد.

هرچند بعد از این رای نیز، کانون‌های وکلای دادگستری مدعی بودند آیین‌نامه سال 88 لازم‌الاجرا نیست اما در نهایت، غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه‌قضاییه در نشست خبری اخیر خود آب پاکی را روی دست کانون‌های وکلا ریخت و گفت: آیین‌نامه اجرایی اخیرالتصویب، لازم‌الااجراست.

کد خبر: 2112386
تاریخ انتشار: 14 مهر 1398
www.tasnimnews.com

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *